Interjero dizaino idėjos: minimalizmas ar maksimalizmas?

baltas kambario interjeras

Kodėl projektuojant, įrenginėjant ar remontuojant savo namus, vieni žmonės pasirenka minimalistinį  stilių, kiti – interjerą, kupiną įvairiausių smulkių ir gražių interjero detalių ir detalyčių?

Kas geriau, ar tegul sienos lieka betoninės, su grubia betono faktūra, ar klijuotos nuostabaus grožio gėlinių raštų tapetais? Kur tiesa, ar „mažiau yra daugiau” – minimalizmo ir panašių krypčių kūrybinė idėjoje, ar „mažiau yra mažiau, o daugiau yra daugiau”, – tiesiog matematiškai tikslioje kiekybinės išraiškos idėjoje?

Jeigu pažiūrėtume į namo, buto, kambario erdves kaip ir „tiesiai”, o ne pro spalvotus, faktūrinius, erdvinius, jutiminius savo pasaulio suvokimo ”akinius”, tai viena nuo kitos erdvės skirtųsi tik interjero detalių ir įvairiausių dalelyčių kiekiu; jų gausumu, pritekliumi, pertekliumi ar trūkumu.

Ir visa tai, ką galima sukurti ar rasti vidaus erdvėse,- spalvas, formas, faktūras, kitas interjero detales ir elementus, galima būtų išdėstyti skalėje. Vienoje skalės pusėje būtų artėjimas  į absoliutų nulį, – minimalizmas; kitoje maksimalizmas, – maksimaliai daug detalių ,spalvų, skirtingų paviršių.

Ką rinktis?

Žmogus yra, ar norėtų, ar galėtų būti balanse su jį supančia aplinka. Jeigu Jūs jaučiatės nejaukiai minimaliai dekoruotoje erdvėje, Jums ”šaltoka”, reikia padidinti interjero detalių kiekį. Tai gali būti įvairesni baldai, šviestuvai ar kiti aksesuarai.

Jei Jūsų erdvėje ”karštoka”, sumažinkite detalių skaičių: mažiau baldų, mažiau spalvų, mažiau paveiksliukų.

Pojūčiai per ”daug daiktų”, ”nepakanka daiktų” gali kaitaliotis dienos bėgyje, ar visiškai pasikeisti praėjus ilgesniam laikui. Norint gerai jaustis savo kambaryje, bute ar name, palaikykite harmoningą ”daiktų” (dekoro elementų, dizaino detalių, šviestuvų, baldų) kiekį, atitinkantį Jūsų, ar Jūsų šeimos bendras nuotaikas.

Ir vienas iš būdu pralinksmėti, tai šiek tiek pasitvarkyti savo kambario interjerą: įsigyti naują vazelę, gėlę perkelti į kitą kambarį ar… Tiesiog atraskite pusiausvyrą.

Apie dizaino ir žmogaus emocijų tarpusavio ryšius skaitykite  „Interjeras ir Jūsų emocinė būsena” .


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *