Kukli natūralių medžiagų intervencija baltame namo interjere

Medžiai, dangus, debesys, atsispindintys veidrodiniuose namo langų stikluose, tampa nedidele užuomina, kad galbūt gamtos elementai atsispindės namo interjero detalėse. Šio namo vidus – tai lengvas, kuklus, „glaustas” gamtos ir eksterjero elementų atspindys interjero detalėse.

Kaip aplinką, gamtinį natūralumą „pernešti” į namo vidų? Kaip atkurti gamtos melodiją vidaus apdailos ir dekoro medžiagomis bei detalėmis?

Projektuojant ir įrengiant kiekvieno kambarį, namą ar butą, vyksta vienokių ar kitokių apdailos, dekoro medžiagų; interjero dizaino, architektūrinių formų, detalių panaudojimas ir pritaikymas. Įsivaizduokime, kad detalės, medžiagos, formos – tai architektūrinės, interjero dizaino kalbos žodžiai, posakiai. Bet kuris žmogus, įsirenginėdamas savo kambarį, butą ar namą, bando suprasti ir pradeda kalbėti šia kalba. Kai kurie, panaudodami puikias interjero dizaino kalbos išraiškos formas savo idėjoms išreikšti, sėkmingai įsisavina ir puikiai kalba šia kalba. Kai kurie žmonės intuityviai supranta ir kalba interjero dizaino ar dekoro kalba. Kiti kaip moka, taip ir kalba. Kiti šiek tiek supranta, jiems tai kaip užsienio kalba. Kiti mokosi šios kalbos.

Architektas, interjero dizaineris, konsultuojantis, padedantis ar projektuojantis namo, buto ar kambario interjerą, padeda išversti užsakovo, kliento idėjas į interjero dizaino kalbą, perteikti ar pateikti kokią tai idėją architektūrine kalba.

Problemos, nesusipratimai, kivirčai tarp interjero dizainerio, architekto ir užsakovo, kliento iš tiesų įvyksta tik dėl šių priežasčių:

1. Užsakovas turėjo idėją ir dizaineris neteisingai, ar nepilnai ją išvertė į architektūrinę kalbą.

2. Dizaineris pateikė idėją, bet nepakankamai išraiškingai perteikė idėją dizaino, interjero dizaino, architektūros kalba,

3. Klientas, užsakovas geriau supranta ir kalba architektūrine, interjero dizaino kalba negu dizaineris (galbūt klientas to ir nežino, bet jis,-i intuityviai supranta ir kalba šia kalba).

Paskutiniu atveju klientui nereikia dizainerio paslaugų.

Šiuo atveju, jei klientas kreipėsi į dizainerį, klientui daugiau reikalingas patvirtinimas, pritarimas tam, ką jis, -i jau supranta apie detales, spalvas, medžiagas. Interjero dizaineris turėtų „tapti” psichologu ar tiksliau interjero koučeriu („coaching” – treniravimas, ugdymas),  interjero ugdytoju, gal lietuviškai būtų (jeigu dizaineris turi tam reikalingą išsilavinimą ar sugebėjimus bei patirtį). Interjero koučingo idėja būtų – įgalinti, atskleisti užsakovo, kliento sugebėjimus projektuoti ir įsirengti vidaus erdves pačiam,-ai. Tačiau šiuo atveju mes iš interjero dizaino ”kalbos specialisto”; vertėjo, rašytojo ar poeto, kuriančio architektūrine kalba, pereiname į interjero terapijos ar interjero coachingo sritį. Apie vidaus erdvių projektavimą kiek panašiu būdu buvo rašyta 15 virtuvės interjerų, paprastai ir lengvai.

Grįžkime prie interjero dizaino ir architektūros palyginimo su kalba.

Kiekvienas architektas, interjero dizaineris architektūrinės kalbos išraiškos formomis kalbina žiūrovą, stebėtoją ar interjero šeimininką. Paklausykime ir pažiūrėkime kaip architektūrine kalba žiūrovą kalbina „Abaton” architektai. Ar jaučiate užuominas? Ar galite suvokti, architektūrine kalba perteikiamas idėjas?

Taip pat namo savininkams palikta erdvė išsakyti savo mintims, išreikšti jausmams, atskleisti pomėgiams ar tikslams.

baltas namo fasadas

svetainės interjeras, langas į vidaus kiemą

baltas svetainės interjeras, mediniai elementai

svetainės, virtuvės atvira bendra erdvė

virtuvės sala, langai vitrinos virtuvės interjere

virtuvės interjero dizaino detalės

akmuo, pakopos, laiptai

lentyna, langas, laiptų aikštelė

miegamojo interjeras, dušas už pertvaros

Medis, plytelės balto namo eksterjere

namo fasadas su namo numerio lentele

Plastolux

1 komentaras apie “Kukli natūralių medžiagų intervencija baltame namo interjere”

  1. Visi, kurie trokšta jaukių namų, turėtų žinoti apie paprastus dalykus, kurie patenkina jutimus ir sukuria harmoniją. Namai, neturintys patrauklaus vaizdo, jausmo, garso, skonio ar kvapo, jame gyvenantiems žmonėms sukelia įtampą ir nerimą. Galbūt jie tiksliai nesuvokia, kodėl jaučiasi nepatogiai, tačiau jie supras, kad jutimo malonumo sustiprinimas namuose veda prie didesnės pilnatvės. Sunku pažinti stiprią jutiminią galią, nes šiuolaikinis gyvenimas – ypač miestuose – gali sukelti jautrumą mažinantį poveikį. Jeigu jūs retai uostote gėlių kvapą, žiūrite į tolimą horizontą ar klausotės jūros ošimo, galite netgi užmiršti, kad kažkada mėgote šiuos malonumus.
    http://www.facebook.com/DEKORA.LT

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *