Kabantis medis namo interjere. Pasyvus namas Olandijoje

Namas, pastatytas Steigerland, netoli Amsterdamo, Olandijoje, kurį suprojektavo architektūros studija Faro. Namas ne tik sužavi originaliu interjero dizainu, bet ir yra pasyvaus namo pavyzdys Olandijoje. Namo fasadas yra padengtas ypatingu japonų metodu degintos medienos lentelėmis. Tokiu būdu medienos nereikia impregnuoti nuo drėgmės ar dažyti. Šiaurinėje namo pusėje langai yra maži, pietinėje pusėje – didžiulis, beveik per visą sieną langas. Yra įrengti saulės kolektoriai, taip pat ant stogo yra įtaisyta vėjo turbina elektos energijai gaminti.

Namas yra meno kūrinys ne tik estetiniu požiūriu, bet ir savo specialiais metodais, pritaikytais statant namą. Namo tinke yra maži vaško kamuoliukai, kurie ilgiau užtikrina pastovią 20 laipsnių temperatūra namo viduje. Jei temperatūra pradeda kilti aukščiau 20 laipsnių, pradeda tirpti vaškas, ir tik po to temperatūra namo erdvėse pradeda kilti. Tokiu būdu vasaros metu kambariuose ilgiau išlaikoma vėsuma. Lietaus vanduo pakartotinai naudojamas namo tualetuose.

Beveik visos, namo įrangoje naudotos medžiagos gali būti išmontuotos ir panaudotos pakartotinai.

Kaip sako architektas Pieter Weijnen: ” – Mes norime parodyti, kad galima pasistatyti gražius bei patogius namus, nepiktnaudžiaujant ateites kartų gamtos ištekliais”.

Pasigėrėkime namo interjerais. 7 metrų aukščio bendroje namo erdvėje, antrame aukšte esančio poilsio kambario grindys laikosi ant didelės guobos kamieno, kabančio ant metalinių strypų. Didžiulio medžio kamienas yra su šakomis, lyg ir besitiesiančiomis į šviesą, sklindančią pro stiklinį fasadą.

medis su sakomis namo erdveje, pasyvus namas

Neseniai rašėme apie namą Japonijoje, kuriame sodo medžiai įkomponuoti namo vidaus erdvėse. Šiame name medis yra įkomponuotas horizontaliai, ir taip pat atlieka ne tik dekoratyvinę, bet ir konstrukcinę funkciją, tapdamas sija, laikančia antro aukšto perdangos dalį.

medis su sakomis namo erdveje priesais langa, pasyvus namas

Japanijos architekto Terunobu Fujimoro kūryba buvo pagrindinė inspiracija, projektuojant šį namą. Pagal japonų tradicijas natūralūs gamtos elementai, kaip medis, akmuo turėtų atrasti savo vietą namų dizaine. Medžio kamienas, lyg laivas, plūduriuojantis namo erdvėje, tai pagarbos ženklas šiai tradicijai.

medis su sakomis virtuves, valgomojo erdveje, pasyvus namas

Medžio kamienas, lyg ir sugeria negatyvias energijas ir ramina savo tvirta ir nesudrumsčiama ramybe.

medis su sakomis namo erdveje,  trys nuotraukos ant sienosmedis su sakomis is viršaus, pasyvus namaslaiptai kabantys ant trosu

medis su sakomis laiko antro aukst perdanga, pasyvus namassvetainė, laiptai kabantys ant trosu, pasyvus namas
svetainė antrame aukšte, pasyvus namas
duso kabina miegamajame, pasyvus namasvioletinė spalva, šviesi mediena miegamajamedušas, violetinė spalva, sviesus medis miegamajame

Foto John Lewis Marshall