Namas ant uolų, Kalifornijoje

Namą, fantastinių granito uolų apsuptyje, netoli Joshua Tree nacionalinio parko, Kalifornijoje suprojektavo studija o2 Architecture.

Pagrindinės savininko ir architektų mintys buvo, kaip, minimaliai prisiliečiant prie šio akmeninio gamtos stebuklo, pastatyti nedidelį, ekonomišką namą. Buvo pasirinkta „Blue Sky Building Systems” sistema, leidžianti minimaliai įtakoti aplinką, statant pastatą nelygaus reljefo sklype. Statant namą iš surenkamų konstrukcijų, buvo pritaikytas naujas statybos metodas, panaudotos medžiagos, apdirbtos pritaikant šiuolaikines technologijas. Mediena name buvo panaudota tik gaminant baldus ir keletą vidaus durų. Saulės energijos pagalba yra išgaunama elektros energija, karštas vanduo ir apšildomos namo erdvės. Kiekviename kambaryje yra didelės stumdomos stiklo durys, pro kurias galima patekti į lauko terasą, lyg aprėpiant nuostabią, gyvenimo viduje ir lauke patirtį. Puiku būtų sėdėti lauko terasoje, lyg ištirpstant karštos saulės spinduliuose ir tampant nuostabios gamtos dalimi. 

Mūsuose žmonės važiuoja pailsėti prie jūros, kai kas kopia į kalnus. Ne blogesnį, gal net geresnį poilsį gali suteikti akmenys, uolos. Labai užsisvajojus, pradėjus daugiau gyventi fantazijų ar prisiminimų šalyse, kieti ir sunkūs akmeniniai paviršiai, didelės masės sugrąžina žmones į dabartinį laiką. Pažiūrėkite į akmenis, esančius Jūsų aplinkoje, palieskite akmeninius paviršius pirštais, delnais – tai dar vienos mūsų akys.. jei visą dieną darbe ar namuose sėdėjote prie kompiuterio ar televizoriaus ekrano, ar mintys užstrigo vakarykščiame vakarėlyje, ar blaškosi praeitos savaitės pokalbyje su bendradarbiu, ar nenustygsta vietoje, neleisdamos susikaupti darbui, bėgdamos į kitą mėnesį įvyksiančios kelionės vizijas.. Tai tinka, linkusiems dažnai nugrimzti į savo ar kitų žmonių apmąstymus, į savo ar kitų mintis pasinėrusiems žmonėms.. Kaip ne keista, ilgiau užsibuvus meditatyviose būsenose, tai padeda ir leidžia mūsų dėmesio dalelytėms lengviau ir greičiau sugrįžti į materialią visatą. Visgi, mes gyvename čia..

Aplinkos akmuo, pastato metalas – apima gilus ryšio ir vienumos su gamta jausmas. Atšiaurus ir griežtas metalo ir akmens ryšys. Ką apie tai sako Feng Šui? Uola – Žemės elementas. Metalas gimsta iš Žemės, ir jų santykis yra vienas kitą palaikantis, kūrybinis.   

Geriausias būdas papuošti namus šiais elementais yra sutelkti dėmesį ir stiprinti Žemės elementą. Reikia stiprinti ir puoselėti Žemės elementą – uolas, nes pagal Feng Shui, Žemė yra maitinantis elementas, sukuriantis Metalo elementą.

Tampa aišku, kodėl, galbūt intuityviai, norėta išsaugoti ir kuo mažiau paliesti uolėtą žemės paviršių. Metalas, kad išliktų harmonijoje su uolomis, netgi yra susilpnintas – rūdimis ant fasado metalinių plokščių. Ir iškyla atsakymas, kodėl namo konstrukcijose ir apdailoje nepanaudota mediena: medis ardo žemę, metalas kerta medį.

Namas ant uolų yra puikus, Žemės ir Metalo, Feng Šui elementų harmonijos architektūroje pavyzdys.

Blue-Sky-Home-01-0-2-1150x767Blue-Sky-Home-02-1150x767Blue-Sky-Home-03-0-1150x766

Blue-Sky-Home-03-3Blue-Sky-Home-04-1150x766Blue-Sky-Home-05-1-1150x766
Blue-Sky-Home-05-2-1150x766

Žavus koubojiškas vandens kubilas ar baseinėlis uolos pašlaitėje.

Blue-Sky-Home-07-4Blue-Sky-Home-07-2

Blue-Sky-Home-07-1150x767Blue-Sky-Home-08-1150x766Blue-Sky-Home-08-0-1150x766
Blue-Sky-Home-09-1-1150x766
Blue-Sky-Home-10-1150x766Blue-Sky-Home-12-2-1150x766

Tiesa, namas ant uolų, saulėtoje Kalifornijoje yra išnuomojamas įvairioms progoms vrbo.