Demokratija, meilė ir interjero dizaino akcentai kambaryje

Norint sukurti kambario interjerą, kuriuo nenutrūkstamai galima būtų mėgautis ar meilė interjero detalėms neišblėstų, kambaryje reikalingas vienas ar keli interjero dizaino akcentai. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad patalpoje esant ryškesnei detalei yra sukuriamas dėmesio energijos judėjimas. Žvelgiant į kambarį, akys, dėmesys intuityviai, greičiau ar lėčiau, lyg vanduo upėje, juda – nuo paprastesnių detalių link svarbesnių ir svarbiausio akcento – dėmesio židinio. Akcentu ar vieta, kur yra fokusuojamas žiūrovo dėmesys, gali tapti, pvz. citrinos spalvos vaza ant stalo, baltos žaliais žirneliais užuolaidos ant lango ar ornamentais išpuoštas židinys, įrengtas kambario sienoje.

Kam reikalingas interjero dizaino akcentas?

Akcentas, tai.. gali būti vienas, lyg karalius ar karalienė, arba keletas visuomeninės valdžios atstovų, kaip demokratiškoje visuomenėje. Kas įvyksta, kai demokratiškoje ar pretenduojančioje į demokratinę visuomenėje keletas partijos vadovų pradeda sananaudiškai imti ar beprasmiškai aukotis? Vienu atveju demokratija neišsivysto, kitu – žlunga. Vyksta įvairios nepasitenkinimo akcijos, bruzdėjimai, karai – kol visuomenėje vėl nenusistovi jėgų pusiausvyra.

Ir grįžtant prie interjero, kaip galima atpažinti interjerą, kuriame nėra karaliaus ar visuomeninės valdžios? Nėra pagrindinio akcento arba jų keli, bet jie „kariauja” tarpusavyje dėl žiūrovų dėmesio – nėra pusiausvyros ar interjero detalių tarpusavio balanso.

Kaip sukurti ar išlaikyti pusiausvyrą interjere? – Turint vieną pagrindinį akcentą ir palaipsniui mažinant detalių stiprumą: ne tokios ryškios spalvos ar išraiškingos formos ir t.t. Arba turint keletą stiprių interjero elementų, kurie vienas kitą papildytų, taip pat ir visos kitos formos bei medžiagos palaikytų „demokratinę interjero detalių santvarką”.

Nėra pusiasvyros tarp interjero akcentų – tai turbūt viena iš pagrindinių problemų, dėl kurios kenčia ne vienas „bandžiau pasidaryti pats” interjerų:

– Tos raudonos aksominės užuolaidos tokios gražios, aš jų negalėjau nepirkti.

– O sofa ji kiek per didelė, bet ji atrodė tokia patogi.

– Šios vazos atrodė tikrai tiks, gėlėms pasimerkti.

Daug detalių, visų jų norisi, ir jas tampa sunku suvaldyti ir suorganizuoti.

Ir koks gi sprendimas?

Taigi, atraskite mylimą detalę, kuriai meilės jausmai greitai neišblės ir palaikykite meilės ugnelę tarp kitų interjero detalių šeimos narių. Jei kambaryje yra kelios mielos detalės, lai būna jos tarpusavio meilėje, o ne kovoje.

Žemiau esančioje nuotraukoje, turbūt nereikia ir spėlioti, kas yra pagrindinis kambario interjero akcentas. Kur akys iš karto nukrypsta, pažiūrėjus į nuotrauką?

arkinis langas turkio spalvos sienos

Antroje nuotraukoje „karaliaus” valdžia nėra tokia stipri, ir, nuvertus karalių nuo valdžios, visuomenė nesugriūtų. Stiprios visuomeninės jėgos lengvai atsilaikytų ir anarchija neįvyktų.

Uždenkite ragus dešinėje nuotraukos pusėje.. Kambario detalės išlieka „demokratiškame” balanse.

balti ragai ant sienos, kedes, medines sijos

Trečioje nuotraukoje, iš pirmo žvilgsnio, akivaizdi dėmesio trauka yra dekoratyvinės lubos. Nors pažiūrėjus įdėmiau, akys visgi fokusuojasi nuo lubų, link veidrodžio, prie televizoriaus..

Masyvios, dekoratyvinės lubos galbūt ir valdo situaciją, bet tik stačiakampio veidrodžio ir televizorius pagalba. Ir tai vyksta tik apvalioms ir minkštoms fotelių, sofos, staliukų ir minkštai krintančių užuolaidų klostėms leidus.

baltos sijos lubose svetainėje

Na ir ketvirtoje nuotraukoje žvilgsnis niekaip ir niekur nesifokusuoja. Jis bėgioja nuo medinių lubų prie įvairiaspalvių fotelių: pirmy ir atgal, arba sustoja erdvėje. Detalės tokios gražios, viena už kitą.., – bet savaip gražesnės.

medinės lubos raudoni žali foteliai

Foteliai yra tokie atsipalaidavę ant žalio, lyg žolės lopinėlis kilimo, kad perspektyvoje jie gal ir perleis demokratijos vadžias į vienvaldį lubų dominavimą. Bet kolkas – enjoy democracy!