Erdvėje tarp kraštovaizdžio ir architektūros

Namas.. greičiau gyvenama erdvė, įsikūrė atostogų kaimelyje Betty Bay, pietinėje Pietų Afrikos dalyje, savo stačiakampėmis formomis atsikirsdama erdvės gabalėlį natūralios gamtos pakraštėlyje. Žaismingai šiuolaikinis… o kas tai yra šiuolaikinis? –  Apdailos medžiagų gamybos, statybos technologijų progreso bei architektūrinės minties išraiškos forma, savo formomis, spalvomis, medžiagomis ir aksesuarais atitinkanti kokį tai laikmetį? Tuomet pavadinkime pastatą šiuolaikiniu, bet tuo pačiu ir peržengusiu šiuolaikiškumo ribas.

Tiesių pastato linijų sąveika su kreivomis, „kur vėjas ir vanduo neša” linijomis aplinkoje… ar ne tai turėjo mintyse senovės mąstytojai Rytų erdvės meną pavadindami Feng Shui – kur Vėjas pučia ir Vanduo teka? Netrukdykime vėjo gūsiams, padėkime vandens lašeliams ir sukursime harmoningą interjerą, architektūrą, landšaftą.

Pastatą juosiantys stiklo fasadai, priklausomai nuo stebėjimo taško, kartais lieka tik atmintyje. Žiūri į tolį, sėdėdamas pakabinamoje kėdėje, ir užmiršti, kad name yra sienos. Ir jei paklausus dzen budizmo koanu: – Kiek iš mūsų, žiūrėdami pro langą, iš tiesų turi galimybę pažiūrėti pro langą?

Savininkai turėjo idėją atostogų namams – „namuose, toli nuo namų”, tai lyg dar vienas Zen pasakymas. Tiesą sakant, minimalizmo idėja „Mažiau yra daugiau” – taip pat yra Zen koanas. Tik atsakymus architektai ir dizaineriai pateikia architektūrinėmis, interjero ar eksterjero formomis, spalvomis ir medžiagomis ar tiksliau ne-formomis, ne-spalvomis ir ne-medžiagomis.

Ieškant informacijos apie šį puikų namą ant vandenyno kranto, viename iš straipsnių buvo paminėta, kad architektė Sarah Calburn puikiai dirba „erdvėje tarp kraštovaizdžio ir architektūros” ir būtent šiame name tai ryškiai matosi. Šis „architektūrinis koanas” suskambėjo ir sužibo. Palauksime kol koncepcija subręs ir išsiverš iš žodžių ir raidžių simbolikos. Tik po dviejų dienų, ryte – „erdvėje tarp miegu ir pabudau” žodžių junginys – „erdvėje tarp kraštovaizdžio ir architektūros” skilo į šipulius, atsiverdamas – tiesa. Tarp kraštovaizdžio ir architektūros, tarp interjero ir eksterjero yra laimės būsena – tame „tarpelyje tarp erdvių”, nėra jokių prisirišimų, nebe esu, yra yra. Vienas yra dubliuoja kitą yra, žodžiai išnyksta… Kas lieka?

Crystal-clear-vasaros namaiCrystal-clear-vasaros namai, fasadas

Protas bėgioja kaip pagautas laukinis žvėrelis. „- Jūs jačiatės lauke, bet esate po stogu.” Aš viduje, ne – lauke, viduje, ne – lauke. Aš nei viduje, nei lauke, AŠ šalia. Aš esu. ESU. YRA.

Crystal-clear-vasaros namai, pakabinama kede

Crystal-clear-vasaros namai, landsaftas Crystal-clear-vasaros namai, miegamasis, lova

Ačiū projekto autoriams, Sarah Calburn Architects už puikų projektą, savininkams už norą turėti originalius namus, kurių nuotraukų pagalba galima buvo iliustruoti išreiškiamas mintis.