Lengvas lyg sniego snaigė butas mansardoje

Buto dizaino elementai, dekoro detalės – raidės, užrašai atspindi palėpės buto savininkų aistrą… ir profesiją. Seno daugiabučio namo mansardoje gyvena ir dirba jauna, specialistų – grafikos dizainerių pora. Nuostabias erdves mansardoje apipavidalino dizainerė Sabina Krolikowska, „Inside Home Design” iš Poznanės, Lenkijos. Buto interjero dizainas yra minimalus ir paprastas. Balta ir šviesi palėpė, kiek papuošta ryškios geltonos ir juodos spalvų akcentais. Medinės kolonos, pablyškintos balta spalva, suteikia palėpės erdvei dar daugiau lengvumo. Mansardos erdvė yra atvira dienos šviesai, ir leidžia „namų energijai” tekėti be jokių ar didelių kliūčių. Pažvelkite į šią gėlėtą mansardą ( – kur tos gėlės? – kiekvienas raskite savo) ir mėgaukitės…

palepe geltona staltiese kolonos

Nuotraukoje žemiau lotyniškas užrašas juodame fone – kažkur matytas, bet neaišku, ką reiškia.. Pažiūrėsime, ką reiškia…  „Lorem ipsum dolor sit amet” – .. o, jau keletą šimtmečių šis tekstas yra naudojamas, kaip raidžių ir žodžių rinkinys užpildyti… nagi, tai galima sakyti grafikos dizainerių paveikslo drobė, ant kurios ar kuria jie demonstruoja šrifus, tekstus, – kaip tekstas atrodys reklaminiame lapelyje ar internetiniame puslapyje. Neiškokite  „Lorem ipsum…” tekste prasmės, žiūrėkite į šriftą, į dizainą, ar tinka, ar patinka?

Analogišką idėją galima įžvelgti ir palėpės interjere – neieškokite detalėse prasmės, ir ką jos reiškia. Priimkite jas taip, kaip – „Lorem ipsum dolor sit amet” – tik kaip formas ir plokštumas dizaino grožiui parodyti, interjero estetikai išreikšti.

palepe juoda lenta stoglangis

Žmonės turi du sugebėjimus. Vieni yra labiau išvystę vieną, kiti kitą. Vieni – įvairiuose reiškiniuose dažniau ieško prasmės. Aišku, jie džiaugsis suradę prasmę. „Lorem ipsum..” – yra daugiau skiriama šio tipo protams, kad jie nenugrimztų į prasmės paieškas, matydami frazę: ” – kambarys buvo pilnas uodų ar sienų dažai buvo apsilupinėję.” – ir „netyčia nepreitų pro šalį”, nepastebėję šrifto ar „raidės” dizaino grožio. Kiti žmonės dažniausiai tik stebi aplinką ir džiaugiasi pastebėję jos grožį. Jie nesigilina ir jiems yra nebaisios frazės: ” – kambario sienų spalva buvo lyg gaisro pašvaistė danguje ar sieniniai tapetai buvo lyg vandens purslais apsipylę.” Jie neieškos, kur įvyko gaisras, ir nepuls skambinti kaimynams – ar jie netyčia neapliejo tapetų vandeniu, – jie matys užrašo estetiką. Pirmoji savybė yra kiek „sunkesnė”, antroji – „lengvesnė”. Geriausia, kai sugebėjimus – ieškoti ir suprasti bei stebėti ir pamatyti išvystome iki sąmoningo lygio. Tai yra žinome, kada bandome suprasti ir kada bandome pamatyti. Pirmu atveju lyg mintimis skverbiamės gylyn, antruoju lyg sklandome paviršiumi. Antruoju atveju protas yra kaip ir išjungtas – Aš esu.

Pasklandykite mintimis virš baltos palėpės interjero detalių,

palepe bendra erdve sofa

virš smulkmenų lentynoje (minčiai visgi knieti paieškoti prasmės ir slystelėti gylyn: lyg raidžių kryžiažodis lentynoje – horizontaliai – PUIKŪS DARBAI, horizontaliai ir vertikaliai – PUIKŪS DARBUOSE).

lentyna great jobspalepe sofa lovamiegamasis palele slaitinis stogas

palepe baltintos medines kolonos

Sklendžiant detalių paviršiais, spalvomis, formomis, sunku išlikti ramiai, tik pastebint šviestuvo grožį: – o kaip šviestuvas padarytas?

sviestuvas snaigepalepe virtuve kede pagalvele geltona

Sklendžiame virš geltonų vazonėlių su žaliuojančiais augalais… bet mintis leidžiasi į prasmės paieškas – ar raidės ant rankšluostėlio susideda į kokį tai žodį?

virtuve geltoni vazoneliaivonia medziai

Ant krepšio po kriaukle užrašas: TAMSIAI BALTA SPALVA. Vėl į paieškas – kaip gali balta būti tamsia? Kam reikalingi „prasmingi” dalykai? Na tai maisto kąsneliai protui. Ir jis yra gyvas, kol sugeba ir turi ką tyrinėti. Bet esmė visgi – neužstrigti amžinose paieškose. Ir patyrinėjus, su nauja tiesa „išnirti į informacinio vandens paviršių”, – į sklandymo būseną, – į čia ir dabar.

vonia kriaukle veidrodis

Kodėl yra gerai, naudinga ar sveika pozityvūs teiginiai? Jie neįtraukia mūsų protų gylyn į prasmės paieškas. Pozityvūs dalykai nesukelia abejonės, dvejonės. Jie yra tokie, kokie yra, – imkite ir naudokitės: ” – Šiandien bus geriausia diena mano gyvenime.”

Bet kodėl teigiami dalykai ne visiems patinka ar ne visi išgirsta juos? Kartais žmonės (kai kurie visada) yra emocionaliai labai žemai. Jei žmogus baimėje, pozityvas tik sukels dar daugiau baimės: ” – dar kas atsitiks.” Pyktyje – gera diena… buch, tuch, tow.. Tad pozityvūs teiginiai naudingi ir padeda žmonėms, kurie jau yra „netoli savo geriausios dienos”

vonia paveikslas uzrasas

Tad būkite netoliese savo geriausios dienos, ir lai būna ji geriausia ir Jūsų gyvenime! Ir lai kita ir dar kita, ir lai kiekviena diena.. kaip ši didžiulė snaigė, pakibusi po stogo šlaitu, ir neištirpstanti net vasaros metu.

miegamasis svetaine palepe sviestuvas snaige

Foto: Marek Lange & Sabina Królikowska