Muzikanto namas – skambančios linijos ir formos

Puikus medis, pasviręs priešais kaskadomis besileidžiančius ar bekylančius namo aukštus.

Turbūt esate girdėję filosofinį ar egzistencinį klausimą: – ar girdisi garsas miške, virstant medžiui, jei nieko nėra aplink, kas girdėtų? Kiek tai panašu į klausimą: – kas atsirado pirma višta ar kiaušinis?

Moksliškai, virstantis medis slegia orą ir sukelia vibracines bangas, kurios pasiekia ausis ir virsta garsu nervų ląstelėse ar panašiai. Tad jei šalia nėra kieno nors ausyčių, nėra ir garso.

O jeigu medis griūna, ir niekas jo nemato – kokios jis spalvos? Turbūt pradeda skaudėti galvą… panašu, kad ir spalvos nėra. Visa tai – tik mūsų vaizduotėje… ir atsidūrėme Budizmo įsčiose.

O dabar kita linkme – ar galima girdėti laiptų pakopas, šviestuvus palubėje, baro kėdes prie stalo, jei šalia yra kas kas girdi „garsą”? 

Rekonstravus 1940 metais statytą klėtį ir praplėtus statinį modernia konstrukcija, kalvotoje aplinkoje Beverly Hills, Kalifornijoje sklandžiai įsipiešė šiuolaikinis namas, kuris buvo sukurtas smuikininkui. Atvira namo svetainės erdvė gali būti transformuojama į 80 žiūrovų vietų koncertų salę, kurioje galima žavėtis nepakartojamais garsais ir vaizdais. Kad muzikantas galėtų sutelkti visą dėmesį, grodamas ir klausydamasis muzikos, tyla ir ramybė – buvo pagrindiniai pageidavimai. Projekto autoriai – Walker Woodshop Design Build puikiai susidorojo su užduotimi. Galbūt, net viršydami pageidavimus – jie tiesiog įgarsino tylą.

namo fasadas, eukaliptassvetaines erdve, atviras langas

Ar girdite skambant šviestuvus?

fortepijonas, kedes, medziai

O sijas svetainės lubų konstrukcijose?

svetaine, minksta dalis, fortepijonas

O namo tūrius?

muzikanto namas vidaus kiemas

Ar girdite laiptų pakopų akordus hole?

valgomasis stalas, laiptai

Kėdžių prie stalo virtuvėje ritmą, ar jaučiate?

virtuves sala, trys baro kedes

Ar galima girdėti spalvą, jei yra kas girdi?

lauko terasa, dvi pintos kedes

escapade