Žiema dizainerė viloje ant šlaito Japonijoje

Nesenai rašėme apie originalios architektūros vilą kalno šlaite Šveicarijoje. Šį kartą geologinė situacija panaši – status kalno šlaitas, geografinė kiek kita – šalis Japonija. Sprendimas taip pat kitas, nors ne mažiau originalus ir puikus.

L namas Hirafu yra privati atostogų rezidencija ar vila Niseko, Hokkaido, Japonijoje. Namas pastatytas ant stataus šlaito. Prieš akis atsiveria puikus vaizdas į kalną Yotei. Namo  bendras plotas yra154 m2 + 44m2 terasa. Namo konstrukcija –  gelžbetonis.

Jeigu bandyti išlyginti šlaitą, sukuriant lygią, horizontalią aikštelę namo pamatams montuoti, statybos procesas būtų pareikalavęs sumontuoti masyvias gelžbetonines atramines sienas. Tai būtų ženklus ir nenumatytas statybos sąnaudų padidėjimas. Reaguojant į sklypo ir finansinius suvaržymus, bei siekiant atskleisti puikius vaizdus pro namo langus, architektai pasiūlė namą statyti su vertikaliais peraukštėjimais, kaip ir pakopomis. Du namo tūriai buvo kiek prakeisti vienas su kitu horizontaliai. Paprastos išmonės, palengvinusios statybos procesą ir suteikusios daugiau galimybių gėrėtis puikia gamta. Pastatas atrodo lyg liptų į kalniuką.

Įėjimas į vilą suprojektuotas po kabančiu viršutiniu tūriu. Pastato išorės ir vidaus dizanas gana lakoniškas. Vyrauja dekoro paprastumas: betono sienos, lubos; medinės grindys, laiptų pakopos, langų stiklas ir šiek tiek metalo: šviestuvai, laiptų detalės. Medinės laiptų pakopos kyla išilgai galinės sienos žemesniame lygyje.

Svetainės ir virtuvės erdvė nusidriekia į terasą (mažesnio tūrio stogas), kurioje įrengta vonia po atviru dangumi. Privačios miego ir maudymosi zonos yra žemesniame lygyje, kuris yra pakankamai aukštai, kad galima būtų mėgautis slėnio, besiilsinčio kalno Yotei papėdėje, vaizdais.

Sniegas ant stogo, sniegas ant medžių šakų, matomų pro namo langus, puikiai atgaivina ir atvėsina. Puiku, kai gamta vaidina tokį svarbų vaidmenį pastato dizaine. Žiemą baltas sniegas, pavasarį, balti, rausvi žiedai, vasarą žali lapai, paukščių čiulbesys, rudenį lapai gelsta ir raudonuoja, garsai duslėja. Štai toks gyvas namo vidaus ir išorės dizainas.

hirafu-florian-busch-architects fasadashouse-hirafu-florian-busch-architects svetaines interjerashouse-hirafu-florian-busch-architects erdvė antrame aukšte

   house-hirafu-florian-busch-architects betono siena, langashouse-hirafu-florian-busch-architects, langas, sofahouse-hirafu-florian-busch-architects, koridorius, fotelis
house-hirafu-florian-busch-architects, koridorius, fotelis, lentyna
house-hirafu-florian-busch-architects, laiptaihouse-hirafu-florian-busch-architects, langas, laiptų pakopos
house-hirafu-florian-busch-architects, klozetas, dušo kabina

Florian Busch Architects