Ar ištirpstate džiaugsme, stebėdami ar projektuodami interjerą?

Kiek interjero dizaino ar architektūros man reikia?

Visa tai, ką galima rasti – stebint ar patalpinti – projektuojant, – kambario, buto, namo interjere – linijas, formas, spalvas, faktūras, galima būtų išdėstyti  „mažiau detalių – daugiau detalių” skalėje. Vienoje skalės dalyje būtų artėjimas į „mažiau” – minimalizmą, kuris mažėdamas ir nebeišsilaikydamas mažai – mažiau – visai mažai detalių, virsta funkcionalizmu.

Kitoje skalės pusėje – maksimalizmas. Maksimaliai daug detalių, spalvų ar skirtingų paviršių. Na net jei ir neieškosite didelių ir aukštų idėjų, bet sugebėsite savo mintyse surinkti kuo daugiau interjero ar architektūros elementų, aprėpsite kuo daugiau detalių „maksimalistiniame” interjere, Jumyse greičiausiai įvyks transformacija – apims pilnatvės ir prabangos pojūtis.

Kur su savo poreikiais šioje „daugiau – mažiau” skalėje esate Jūs ? Ar Jūsų kasdienybė ir aplinka yra pakankamai prisotinta materialių daiktų ir Jūsų interjeras savo minimalizmu ar  funkcionalizmu galėtų apsaugoti Jus nuo daiktų pertekliaus ar Jūsų gyvenimas yra kupinas idėjų ar „rausimosi savyje” ir gausus detalėmis ir raštais interjeras kiek ištrauktų iš proto labirintų ir ekstravertuotų Jus? Daugiau apie mažiau – daugiau skalę interjere

Kiekybinė skalė ar žmogaus turimų ar norimų turėti interjero detalių kiekis priklauso nuo žmogaus nuotaikos ar emocinės būsenos.

kambario interjeras, kilimas, pagalvėlė, stalas

Koks interjero dizainas, architektūra man reikalinga?

Kiekvienas žmogus savo nuotaikomis vienu ar kitu metu taip pat yra nuotaikų ar emocinių būsenų skalėje: apatiškas, liūdnas, baikštus, piktas, nuobodžiaujantis, konservatyvus, linksmas, džiugus, entuziastingas. Priklausomai nuo savo psichologinės būsenos žmogus pasirenka vienokį ar kitokį interjero stilių, apdailos ir dekoro medžiagas, interjero detales. Ta pati kambario buto, namo interjero erdvė, ta pati pastato architektūra, tos pačios interjero detalės skirtingiems žmonėms gali sukelti skirtingas emocijas. Architektas, dizaineris arba pats žmogus spalvomis, plokštumomis, simetrija ar asimetrija, medžiagų trumpalaikiškumu ar ilgaamžiškumu, ir kitomis interjero projektavimo priemonėmis įtakoja ar sukuria tam tikras nuotaikas, emocines būsenas savyje ir kituose žmonėse. Kokios nuotaikos vyrauja Jumyse? Kokios norėtumėte, kad vyrautų? Daugiau apie interjero ir emocijų ryšį… ir kaip interjeras pagerintų nuotaiką

Mada?

Kaip žibuoklės žiedas gali būti gyvas ir gražus keletą dienų ar savaičių, o ąžuolas sodrus savo gyvybe ilgus, ilgus metus, taip ir interjeras, – vienas gali tapti žavia akimirka ar ilgalaikiu nuostabos ir pasigerėjimo objektu. Kaip muzikos kūriniai. Fantastiškai gražus vienos dienos, savaitės, mėnesio kūrinys, kurį išgirdęs po daugelio metų, žmogus prisimena tuos laikus, ar klasikos kūrinys, kuris jau praktiškai nebesiejamas su laiku, ir yra kaip ir amžinas. Daugiau apie interjerą laike..

Natūralios medžiagos?

Įvairausios dirbtinės medžiagos, – tai žmogaus sugebėjimų atspindys ar išraiškos forma.

Medis, akmuo – tai praeitis, dabartis ir ateitis. Medinės detalės, apsigyvenančios interjere.. Medis augo kažkada.. ir medyje egzistuoja įvairūs elementai ir dalelytės, kaip palikimas perduotas kitų gyvybės, energijos ir materijos formų, kurios egzistavo daug anksčiau ir dar anksčiau: iš oro, vandens, žemės, kurie taip pat turėjo savyje kitas dalelytes, iš kurių susideda tai, ką mes galime pajausti, užuosti, išgirsti dabar. Medis, akmuo, natūralios apdailos ir dekoro medžiagos sukuria interjero begalinį ar beveik begalinį egzistavimo laike pojūtį,- tiek į praeitį, tiek ir į ateitį.

Spalvos, faktūros?

Projektuojant, kartais norisi palikti baltas sienas ir palikti visų spalvų dažus, kad žmogus, atsikėlęs ryte ar grįžęs iš darbo vakare, nusidažytų sieną, ar jos dalį taip, kaip jam norisi būtent tuo metu, nes rytą žmogui gali norėtis geltonos, vakare žalios arba 10 val. melsvo kvadrato ant lubų, o 17 val. oražinio apskritimo ant sienos. Kada nors, tolimoje ar netolimoje ateityje, o gal jau ir dabartyje, kai kuriuose prabangiuose namuose, bus transformuojamos sienos, baldai ir jų apdailą bei dekorą bus galima keisti kaip oro temperatūrą, drėgmę, nes spalva, faktūra,- tai panašios materijos savybės, tik jų poveikiui pajusti reikia didesnio žmogaus jautrumo. Daugiau apie interjero dinamiškumą ar interjerą dabartiniame laike..

Dar kelios interjero dimensijos..

Niša galėtų būti pavadinta architektūriniu elementu, o spinta – interjero detale. Tai kaip ir architektūros-dizaino skalė. Nuo architektūros iki interjero, nuo renesanso, – kada architektūrai buvo skiriamas didesnis dėmesys, iki baroko, – kada baldai tapo pilnaverčiais interjero elementais. Niša tai integravimasis į visumą, baldai – išsiskaidymas. Daugiau apie nišas..

Tapetai ar sienų apmušalai, fototapetai tai vėl lyg tarpinis elementas tarp architekūros ir dizaino. Tapetai yra „arčiau” interjero detalės negu dažyta siena, bet toliau negu paveikslas. Tai lyg nedidelė iliuzija. Daugiau apie tapetus čia ir čia.

Paveikslai, nuotraukos, kas slypi už interjero detalių?

Paveikslai, – tai kaip interjero akys. Paveiksluose Jūs galite pajausti kambario, buto ar namo interjero „gylį”. Tai – taip pat kaip langai, langeliai ar langeliukai kambario, buto ar namo interjere. Tai kaip ir būdas išeiti į kitą erdvę, į kito autoriaus ar kūrėjo mintis, erdves, spalvas. Ši interjero dimensija gali atsiskleisti ir įsižiūrėjus į kitas interjero detales, baldus, šviestuvus.
Nuotraukos, – tai dar viena idėjų, minčių, emocijų, kokios tai kitos perduodamos informacijos atspindžio forma.

Kitos interjero detalės: žvakės, vazos, vazelės, gėlės, – tai Jūsų asmenybės, Jūsų požiūrių, nuomonių, emocijų atspindys erdvėje ir laike.

..Ir

ką Jūs bepakabintumėte ant sienos ar kaip ją bepapuoštumėte, kokias interjero detales bepanaudotumėte savo interjere, bet kuri interjero detalė bus Jūsų asmenybės atspindys tuo metu, ar Jūs kurtumėte interjerą patys ar padedant achitektui ar interjero dizaineriui. (Daugiau čia ir čia..)

Pabandykite pamatyti save, vaikštantį po kambarį, butą, namą, kuriame kuriate interjerą. Pamatykite savo šeimos narius, draugus, svečius, žmones, kurie lankysis, name, bute, kambaryje, kurio interjeras yra kuriamas. Kaip tai atrodo iš šalies? Pamatykite save, sėdintį šalia sienos, kurioje norite padaryti nišą ar šalia kurios norite pastatyti spintą,

vaiką, glostantį sienos apmušalus ar fototapetą,

vyrą, dažantį kambario sieną ar lubas,

moterį, dėliojančią įvairias smulkmenas, ant spintelės ar lentynos,

draugą ar draugę, besidžiaugiančią Jūsų siena, papuošta bareljefu, veidrodžiu ar visą nukabinėtą visokiausiais Jums brangiais ir nebrangiais daikčiukais ir daikteliais.

Jei Jus apima džiaugsmas taip pažiūrėjus ar susigretinus su savo kuriamu interjeru, darykit taip, jei nerimas, pyktis ar kita nelabai maloni emocija, pabandykite keisti tą detalę, spalvą, daiktą kitu, kol tai sukels teigiamą emociją, bet kokio Jums pažįstamo ar nepažįstamo žmogaus, kitų daiktų, gyvūnų, augalų ir kt. atžvilgiu.

Sėkmės ieškojimuose!

1 komentaras apie “Ar ištirpstate džiaugsme, stebėdami ar projektuodami interjerą?”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *