Interjero dizainas netobulai tobulame interjere

Derinant, tiksliau, priešpastatant antikvarinius, senoviškus, senus ir šiuolaikinius baldus, detales; skirtingų stilių detales kambario, buto ar namo erdvėse, tai suteikia savitumo, vienu ar kitu būdu kaip ir įasmenina kambario, buto ar namo erdvę. Atkeliavusios iš kitos ”eros” ar kitos stilistinės kilmės detalės, integruotos į interjerą, paskanins namus istoriškumu ar suteiks ”stilistiškai nestilistinį” individualumą namams. Bet pirmiausia, visgi, pirmas įspūdis, sukurtas erdvių, kuriose panaudotos skirtingo laikmečio interjero detalės, – tai sukurta netikėtumo būsena. Kelios paralelės: ką Jūs jaustumėte, matydami senuką, riedlente barškinantį senamiesčio grindinio akmenis, ar girdėdami ketverių metukų vaiką, dėstantį filosofines tiesas?

Kuo originalesni baldai, kuo labiau jais rūpinosi jų šeimininkai, tuo ilgiau seni baldai ar detalės išlieka, išsilaiko erdvėje ir laike. Kai kuriais iš jų jau rūpinasi vaikai, anūkai, visuomenė. Žmogus taip pat išlieka mūsų atmintyje savo originalumu ar pilku neoriginalumu, kuris taip pat yra būtent tokios pakraipos originalumas. Taip pat, kiek gerai žmogus pasirūpino, kad prisiminimai apie jį išliktų. Pragyvenus gyvenimą tarp keturių sienų, ir nepalikus kokio tai žymesnio ženklo apie save, kad ir nors sunkiai uždažomo įbrėžimo ant vienos iš tų sienų, nelabai kas supras: ką žmogus veikė, kuo jis norėjo ar nenorėjo įsiamžinti kitų žmonių, visuomenės atmintyje.

Taigi interjero detalės, elementai, aksesuarai, baldai; interjero stiliai kaip tai susiję su egzistavimu laike.

Galbūt galėtume tarpusavyje atskirti dvi sąvokas: naujas ir šiuolaikinis. Naujas – tai gali būti dabar pagamintas, nesubraižytas, nesugadintas, tvarkingas. Priešinga sąvoka būtų senas, netvarkingas, apsilupinėjęs paviršius ar dirbtinai sendintas (sukurtas senumas). Tarp naujo ir seno persipina tvarkinga ir netvarkinga. Daiktas ar koks tai elementas, netgi žmogus sendamas vienu ar kitu būdu savyje praranda tvarką. Sena detalė jau daugiau asocijuojasi su netvarkingu paviršiumi ar vidumi.

Šiuolaikinis – susijęs su dabartiniu laikmečiu. Šiuolaikiniai baldai, šiuolaikinės detalės gali būti priešpastatytos kito laikmečio detalėms. Paprastai šioje vietoje į žaidimą įsijungia skirtingos medžiagos, kaip ir nesugyvenančios tarpusavyje, pvz. plastikas ir medis: dirbtina ir natūralu, žmogaus sukurta ir gamtos kūrinys.

Ir dar vienas momentas, – tai skirtingų stilių ar skirtingų stilių atributų, interjero detalių priešpastatymas kambario, buto ar namo erdvėse.

Tai kas yra bendra, kas supaprastina bendru vardikliu visus šiuos interjerus: naujus – senus, šiuolaikinius – nešiuolaikinius, skirtingų stilių derinį, – tai LAIKAS. Interjero stilius, detalės, medžiagos egzistuoja laike, egzistuoja skirtingame laikmetyje, egzistuoja skirtingame apdailos išbaigtumo ciklo momente ( nuo netobulai tobulo dekoro – apnešiotas, dirbtinai sendintas paviršius iki tobulos apdailos).

Taigi atrandame interjero egzistavimo laike savybę. Tad pavyzdžiui, šiandien madingas interjeras gali prasitęsti savo egzistencija į praeitį antikvariniu baldu kaip dizaino akcentu; ta pati, jau nebemodernaus dekoro erdvė rytojuje gali būti atgaivinta rytojaus detalėmis ar futuristinėmis idėjomis.

Taip pat, turbūt, amžina senos ir jaunos kartos, tėvų ir vaikų prieštaravimų ir nesutarimų tema: kaip reikia gyventi, kas geriau? Detalės kambario, buto, namo erdvėse susiduria su ta pačia problema. Tai prieštaravimas, – dar vienas bendras vardiklis, apie kurį buvo rašyta ankstesniame straipsnelyje kontrastas ir vonios interjeras.  Šio straipsnelio atveju kontrasto įvedimas į namo, buto, kambario ar kitos patalpos erdves interjero dizaino priemonėmis, egzistuojančiomis skirtingame laike, laikmetyje; skirtingoje išbaigtumo stadijoje; skirtingame kultūriniame ar meniniame kontekste.

Ir jei interjero detalių ”kartų”, ”kultūrų”, ”politinių partijų” netobulas konfliktas pasiekia tam tikras tobulas tarpusavio proporcijas, įvyksta evoliucija, gimsta nauja kokybė, gimsta estetika –  interjeras, architektūra, dizainas!naujos senos detalės svetainės interjere

sena - nauja virtuvės interjero dizaine

Lėkštės, virtuvinės spintelės, stiklinės, vaza su gėlėmis ant stalo: ”- Stalui su kėde jau turbūt penkiasdešimt metų, jie ir mus pragyvens..” 

Stalas su kėde: ”- Brolau, ką mes čia veikiame ar ne laikas susirinkti savo daiktus..”

nauja - sena vonios interjero detalėse

Kriauklės: – ”Mes – tobulos”. Spintelė:- aš specialiai susibražiau ir išsidažiau savo veidą, man nusibodo tas saldžiai šykštus tobulumas.. bet man patinka savo kompanijoje turėti ką nors tokio tobulo, kas galėtų taip išryškinti mano dekonstruktyvų grožį.”

naujos, senos interjero detalės miegamąjame
sena - nauja miegamojo interjere
nauja sena darbo erdvėje

”- Mano dievas – žmogus. Aš nežinau kito dievo.”

”- O mano gamta.”

naujos, senos detalės koridoriaus, holo interjere

” – Aš geriausiai jaučiuosi tarp žmonių, su skirtingomis idėjomis; galbūt, prieštaraujančiomis viena kitai.. bet tuomet aš galiu ką nors suprasti; suprasti kuo žmonės, daiktai, idėjos skiriasi viena nuo kitos.”

Inspiracija ir nuotraukos: The Designer Pad

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *