Namas, kabantis šalia uolos

” – Galvoti ar mąstyti kitaip” – namas, pakibęs šalia uolos, yra puiki šio pasakymo iliustracija. Kitaip – tai ne patobulinimas, pagražinimas ar paįvairinimas, tai – KITAIP. Dalyko esmė, pagrindas yra kitas – tai nauja idėja, nauja koncepcija. Paprastai namas yra statomas – standartinis mąstymas, namas yra kabinamas – vienas iš mąstymo kitaip būdų.

Tik viršutinė namo dalis, į kurią galima įvažiuoti automobiliu, yra matoma nuo uolos iškilusios virš jūros pusės. Po matoma namo dalimi yra pakibę dar keturi aukštai.

Kodėl žmonės važiuoja ilsėtis prie jūros ar svajoja apie namus ant jūros kranto?
Tai daiktai, kai mes juos matome prieš savo akis, supančioja mūsų dėmesį ir pagrobia mus į daiktų pasaulio nelaisvę. Kai jų nematai, kai jie neužima mūsų dėmesio, kai „sunkesnioji” materija negali tavęs pasiekti – kokia beribė erdvė atsiveria ir apima neapsakoma laisvė!

Modscape-Cliff-House

Namas iš sausumos pusės praktiškai nepaliečia kraštovaizdžio ir lyg kregždės lizdas pakimba prie uolos krašto virš jūros. Ant uolos kabančio namo idėja australų architektūros firmos Modscape architektams kilo kiek kitu būdu, – tai lyg jūrinis vėžiagyvis – ūsakojis, prilipęs ant laivo korpuso ir keliaujantis po jūrą su laivu. Tad namas daugiau tampa jūros gyventoju, prigludusiu prie vandenyno bangų skalaujamos uolos, negu sausumos gyventoju, nutūpusiu ar atropojusiu bei apsistojusiu ant žemės paviršiaus.

Namas tapo lyg skardžio pratęsimu, pro kurio langus atsiveria neįtikėtini vaizdai į vandenyną.

kabantis namas svetaine langaikabantis namas uola pjuvis

kabantis namas uola jura

Surenkamas modulinis namas prie uolos būtų pritvirtintas naudojant specialius plieno kaiščius.