Vasarnamis ar sodo namelis miške prie jūros Norvegijoje

Vasaros rezidencijos, lietuviškai sodo namelio ar vasarnamio projektą atliko architektūros studija Saunders Architecture. Projektas įgyvendintas Norvegijoje 2003 m.

Projekto autoriai savarankiškai inicijavo ir finansavo projektą: ” – Pagrindinė  jaunų architektų problema yra, kaip atrasti klientus, kurie ryžtųsi rizikuoti, pateikdami užsakymą  jauniems, entuziastingiems, tačiau stokojantiems patirties architektams. Kai mes pradėjome savo įmonės veiklą, vietoj to, kad ieškotume klientų, mes išvykome ieškoti sklypų, kuriuose galėtume suprojektuoti ir pastatyti eksperimentinius statinius. Tokiu būdu, mes galėjome įgyvendinti savo architektūrines vizijas, perteikiančias mūsų įsitikinimus: bekompromisė pagarba kraštovaizdžiui”.

Namelis prie jūros, tai vieta, kur galima pasitraukti vienumon nuo miesto šurmulio. Vieta atsipalaiduoti ir išsilaisvinti iš kultūros gniaužtų. Projekto tikslas – minimalios ividaus dekoro detalės ir technologijų atributai. Šioje Norvegijos krašto dalyje naktis vasaros metu tęsiasi tik apie keturias valandas, tad elektros energija praktiškai nereikalinga.

Dar keletas namuko projekto architektų minčių: ” – Nauji architektūros objektai gali būti statomi bent 100m nutolę nuo jūros kranto. Reikėjo gauti specialų leidimą miško namelį statyti 80m nuo jūros kranto. Namukas yra taip pat apie 80m virš jūros lygio. Didelis fiordas atsiveria priešais medinio namelio pagrindinį fasadą.

Sėdint ant lauko terasos grindų, atsiveria beveik hipnotizuojantys jūros, kalnų vaizdai. Medinio namelio aplinkoje vyrauja panašus kaip bažnyčioje pojūtis. Tamsesnio miško masė už nugaros, atvira šviesa iš priekio. Kalnų, fiordo, debesų vaizdai nuolat keičiasi. Subtilūs pasikeitimai vyksta dienos bėgyje. Galima sėdėti ir žavėtis vien tuo”.Medinis vasarnamis 07Medinis vasarnamis 1Medinis vasarnamis 03

Medinis vasarnamis 05Medinis vasarnamis 04Medinis vasarnamis 06
Medinis vasarnamis 10Medinis vasarnamis 11

Adelto

1 komentaras apie “Vasarnamis ar sodo namelis miške prie jūros Norvegijoje”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *